Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na kole z Klánovic do Běchovic

17. 4. 2012

Cyklovýlet je vhodný i pro malé děti na kolových odrážedlech, celou dobu se jede po rovině a vesměs mimo komunikace, délka cykloúseku cca 5 km, zpět vlakem. Přeprava kol je na území Prahy ve vlaku zdarma. Vy dospělí se buď vemte opencard nebo si kupte jízdenku ve vlaku. (Jeli jsme už 2x, průvodčí zatím nikdy nestihl přijít).

Z auta vystoupíte na klánovickém nádraží - jih (na Újezdské straně) a vydáte se pěšinou podél trati po červené turistické značce na Blatov. Tento úsek není vhodný pro cyklopřívěsy, protože pěšina je velmi úzká, ale lze to bez problémů objet kolem lesa po asfaltce. Ale neuvidíte mašiny... (Pokud chcete stihnout pendolina, kříží se dvě kolem půl desáté v Klánovicích a odpoledne kolem půl čtvrté...) A v létě tam jsou jahůdky!

Dále značka vede na okraji vilkové zástavby po asfaltce až k čističce. I přes celkem nepříjemný odér je docela zajímavé se u ní zastavit a "poučit" děti... (je lepší objet objekt - nezlomte si jazyk, vlastně oči - z jihu). Pak už pokračujete po cyklotrase se dvěma odpočívadly až do běchovic (není tam asfalt). V Běchovicích zase projedete vilkami, kolem hřiště k rybníku, a pak to stočte vlevo na Kolínskou a jeďte kousek po chodníku. Za pomníkem běžců se nezapomeňte zastavit na dětském hřišti, kde je velmi zajímavá atrakce, něco jako kombinovaný houpačkokolotoč...

Po této pauzičce sjeďte zase z kopce k trati a dál už vede krásná asfaltová cyklostezka až k běchovickému nádraží. Tento úsek je vhodný i pro bruslaře. Cesta není moc široká, ale ani frekventovaná. Délka asi 1-1,5 km.

Když se dostanete k trojmostí (starému železničnímu viaduktu), čeká vás kráťoučký dokopec, tedy výšlap k nádraží. Když překonáte schody na nástupiště (dolů jsme je nepočítali, nahoru je jich 31), už jen nastoupíte do vlaku, který jezdí po půlhodině a dojedete tu jednu stanici zpět do Klánovic.

Ti zdatnější mohou u viaduktu zatočit pod most a vrátit se po modré turistické značce. Je to asi 7,5 km, ale už jsou tam i mírná stoupání, která špunti nezvládají...