Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medailon

Jsem absolventkou náchodské stavební průmyslovky a Fakulty tělesné výchovy a sportu (FTVS UK Praha), obor MA–TV, se specializací sportovní gymnastika. Mám mnohaletou praxi s trénováním dětí (dívek i chlapců) všech věkových kategorií ve svém oboru. Od roku 2010 vedu cvičení batolat a předškolních dětí v MŠ Sibřina a s Hankou Rosovou také gymnastický kroužek pod Sokolem Újezd n.L.

Pracuji jako PC-specialistka, grafička a dokumentátorka pro odbor archeologie NPÚ Praha a ARÚ AV ČR. Zabývám se mj. předtiskovou přípravou odborných publikací a propagačních letáků, zpracováním archeologické dokumentace a databázemi. I proto jsem si po mateřské dodělala grafický kurz. Jsem instruktorkou Pilates pro dospělé. Těsně před pandemií jsem si udělala rekvalifikační kurs Funkční trénink se zdravotním zaměřením a letos i kurs Floosingu. K fyzioterapii mě to táhne čím dál tím víc.

S gymnastikou jsem začínala asi v deseti letech u paní trenérky Jitky Krásné v Sokole v Polici nad Metují, která mi dala to nejdůležitější: základy a lásku ke sportu všeho druhu. Na střední škole jsem trénovala u paní Míly Vejrkové v Náchodě. Na FTVS jsem absolvovala specializaci, dosáhla jsem až na I. trenérkou třídu. Celou dobu jsem závodila na oblastních soutěžích, dostala jsem se i na přebor republiky. Byla jsem u zrodu Euroteamu (dnes TEAMGYM), úžasných závodů družstev ve trojboji. 

V rámci specializace jsem začala jako trenérka, a některé holčičky mi vydržely od předškolního věku do svých 16 let, kdy jsem je musela opustit a věnovat se svým dětem. Trénovala jsem v Sokole Kampa a v Sokole Vršovice. Každoročně jsme s dětmi absolvovali týdenní zimní i letní soustředění a spoustu závodů. Jezdila jsem téměř deset let s dětmi na hory i jako lyžařská instruktorka. 

Již několik let rekreačně běhám. Po prvním nesmělém závodním pokusu na Winter GR Josefov 2017, kde se mi podařilo vyhrát ve své kategorii (Z40+), jsem absolutně propadla OCR závodům. Zkusila jsem různé extrémní překážkové závody napříč českým překážkovým spektrem (Gladiator race, Predator race, Excalibur race, Spartan race aj.). Podařilo se mi získat kvalifikaci na ME OCR 2018 do Esbjörgu (Dánsko). Tam se mi sice moc nedařilo, ale na MS OCR 2018 v Londýně jsem ve své věkové kategorii (Age) zvítězila na standartní i krátké trati. Přes 3 roky jsem závodila za #GLADIATORRACETEAM. V létě 2021 mě vzal pod svá křídla poloprofesionální #REHASPORT_OCR_TEAM. Několikrát jsem úspěšně vyzkoušela i polský Barbarian race, který má hodně těžké překážky. Na konci léta 2019 jsem se postavila na start závodu Toughest v Norském Oslu, který jsem získala za vítězství v ER a byla třináctá z více než tisícovky holek.

V létě 2021 jsem vyhrála Barbarian Race Arrow (ninjatrack) v polské Dabrowce. Jsem několikanásobnou mistryní republiky v elitní kategorii na krátké i dlouhé trati. Stále to ale dělám víceméně pro zábavu a pro milá setkání s kamarády a stejnými "blázny" jako jsem já. Díky tomuto sportu jsem poznala spoustu lidí a navštívila spoustu zajímavých lokalit po celé Evropě. Za běžecké tréninky vděčím trenérovi, atletovi a ultravytrvalci Davidu Kellnerovi, s tím ostatním se musím poprat sama. A musím zmínit i skvělého fyzioterapeuta Jančiho Pisarčíka, který udržuje v chodu můj pohybový aparát.

V tom malém zbytku času jezdím na všem možném, lezu po kopcích, ferratách a stěnách, chodím plavat a nutím děti a manžela neválet se doma, což jim ne vždy je po chuti.

na stromě

Stáňa Babušková