Jdi na obsah Jdi na menu
 


Do minizoo a na lanové hřiště

17. 7. 2014

Start: Nádraží Klánovice, odjezd přímým vlakem 9:18 do Velké Chuchle (pozor je to poslední přímý ranní a jezdí pouze ve všední den). Odpoledne jezdí přímé vlaky až ve špičce, zhruba od 15 hodin, jinak je nutné dojet na Masaryčku, přeběhnout pěšky na Hlavák (cca 10 min) a naskočit do Berouňáku).
Stačí vám průkazka PID pro děti od 6ti let nebo Opencard. Jinak dva lístky za 32 Kč pro dospělého (platí 90 min, což stíháte i s případným přestupem), resp. za 16 Kč pro dítě starší 10ti (15ti) let. (!!! zde si raději nastudujte přepravní podmínky, bo je to dost komlikované, hlavně u těch dětí. Pokud budete kupovat klasickou vlakovou jízdenku, tak musíte platit za děti už od 6ti let, jinak je přeprava do 15ti let po Praze zdarma, když máte tu správnou průkazku).

S nepříliš přívětivou předpovědí počasí (velké horko a časté přeháňky a bouřky) jsme se pokusili zdolat krásnou vyhlídku od kostelíka sv. Jana Nepomuckého v Chuchelském háji. S vidinou perfektního cíle pro děti v podobě výborného lanového hřiště u Povltavské cyklotrasy v Bráníku nám nevadil ani lijavec (nejhorší jsme přečkali v minizoo pod přístřeškem se svačinou v ruce a za mírného mrholení jsme se soustili z kopce k prameni a dále k řece. Na mostě nepršelo, ale úkazy na obloze byly místy obzvláště znepokojivé).

Zvířátek je v minizoo spousta: daňci, jeleni, lišky, rys, nepřeberné množství dravců a jiných polétavců, zvědavá veverka sprintující v kolotoči... i s jednoduchými tabulkami pro osvěžení zapomenutých školních informací pro dospělé a stravitelných pro dětské hlavinky.

p1110971.jpg

Když se sesypete z kopečka až ke kolejím, zahnete (stále po žkuté značce) k mostu. Ten nepodejdete, ale vydrápete se pěšinkou nahoru. Bránický most má letos 60. výročí, špatně ho naplánovali pro dvě koleje, tak je tam jen jedna, prostor pro pěší zůstal tedy větší než původně plánovali. Můžete jít po pěšince nebo po betonových panelech. Vlaky tam téměř nejezdí, jednou za čas nějaká lokomotiva – my nic nepotkali (a koleje jsou vetšinou oddělené, i když dost děravým, plotem). Překonáte jedním nadchodem snad osm kolmých komunikací – silničních, cyklo, vodních i železničních – vlakové koleje, Strakonickou dálnici, Poberounskou cyklotrasu, Vltavu, Povltavskou cyklotrasu, golfové hřiště, silnici, tramvajové koleje a Modřanskou výpadovku).

p1110982.jpg

Na druhém skorokonci slezete po chodech na Modřanskou silnici. Tu musíte podejít nedalekým podchodem, dát se vlevo kolem zahradnictví k nově opravené Vršovické (nevím proč, když je v Braníku) vodárně, za kterou je ono zmiňované hřiště se třemi vysokánskými lanovými pyramidami spojenými mosty a tobogány. Je tam tedy napsáno, že hlavní atrakce je pro děti od 8mi let (do 5ti let opravdu nedoporučuji, nahoře nevylezou do domečků a je to opravdu tak 8 metrů nad zemí), ale vedle je menší lanový okruh těsně nad zemí, houpačky, klouzačky a 4 horolezecké stěny).

     p1110987.jpg  p1110989.jpg

Zpátky se dostanete zase vlakem z Branického nádraží (odjezdy každou hodinu –  v r. 2014 jede 14:18, 15:18, 16:18... na Hlavák s přestupem dále na Klánovice.
Nezapomeňte si označit v automatu jízdenku !

 

chuchelsky-haj-2014.jpg

 

Pokud byste nechtěli vlakem, můžete tramvají. Sedmnáctkou na Palackého náměstí a pak trojkou na Masaryčku. A dál vlakem. Jízdné je stejné.